Örkény város 4978 (2002 KSH) lakosú település Pest megyében, a megye déli részén szinte összekötő kapocs Bács-Kiskun megyével. Vonzását meghatározza, hogy 3 km-re mellette halad el az M5-ös autópálya (örkényi lehajtóval), keresztülhalad rajta az 5. sz. főút és az Albertirsa–Kunszentmiklós közötti négyszámjelű út. Az útvonalak találkozása miatt mindig is fontos kereskedelmi központ volt.

A település mindig a térség vonzásközpontja volt. Belőle alakult meg 1949-ben Táborfalva (Örkény-Telep és Örkény-Tábor összevonásával – ezzel a lőtér is oda került; 1984-ben pedig Örkény Várady-telep átcsatolásra került Hernádhoz. Nagyközségi címét 1970-ben kapta. Az 1971-es Országos Településfejlesztési Koncepció (OTK) kijelölte alsófokú központnak. A nagyközség térségben betöltött szerepe, illetve mérete azt mindenképpen indokolta. Örkény gazdasága stabil. Az 1970–80-as években a Béke Termelőszövetkezet központja volt, amely Táborfalva és Tatárszentgyörgy földjein is gazdálkodott. Kiemelkedő volt a gyümölcstermesztés és a szarvasmarha-tenyésztés. Az átalakulás és a privatizáció révén elsősorban középvállalkozások működnek, amelyek biztosítják nemcsak az Örkényben élők, de a térségből bejárók megélhetését is. Az M5-ös autópálya matricás rendszerbe való bekerülése után várható, hogy újabb vállalkozások települnek Örkénybe. Az ehhez szükséges terület rendelkezésre áll.

Az infrastrukturális ellátottság teljes körű. A gázhálózat az 1980-as években, a víz 1968-ban, a szennyvízrendszer 1999-ben, a telefonhálózat 1994–95-ben, míg a kábel tv 1997-ben épült ki. Az útjaink építése során az 1990-es évek elején az útalapozást végeztük el. Erre azért volt szükség, mert addig télen és tavasszal az utcák nagy része járhatatlanná vált. A közművek (telefon, kábel tv és szennyvízcsatorna) földbe helyezése után az aszfaltozás következett 2002-ben. Jelenleg az utak 97%-a szilárdburkolatú. Kommunális hulladékgyűjtő telep 1994-ben épült, de Örkény is tagja egy új térségi hulladéklerakó üzemeltetésre létrejött társaságnak.

Intézményrendszerünk nemcsak alapfokú, hanem középfokú ellátást is biztosít. A Pálóczi-Horváth István Szakképző Iskolát 1926-ban alapították; itt ma is mezőgazdasági, 1998-tól pedig vendéglátó-ipari képzés is folyik 492 tanulóval. A Cziffra György Zeneiskolát 1994-ben alapítottuk egy hernádi kihelyezett tagozattal. 1995-től a volt mozi épületéből átalakított épületben folyik az oktatás. 2000-től Művészeti és Zeneiskolává alakult, jelenleg 6 községben működik kihelyezett tagozata. 3 önálló zenekara van, amelyek a tanárokból, a volt tanulókból és a jelenlegi növendékekből állnak.

1990-ben alapítottuk a Rendelőintézetet, ahol az alapellátáson kívül működtetünk nőgyógyászati szakrendelést, fizikoterápiás rendelést és laboratóriumot. Az orvosok részére az épületben lakások lettek kialakítva, ezért itt mindig található elérhető orvos. Örkény – Hernád – Táborfalva – Tatárszentgyörgy és Pusztavacs községek megállapodása alapján a térségben 15 000 személy részére orvosi ügyeletet biztosítunk a hétvégeken és az éjszakai időszakban. 1997-ben térségi feladatként felvállaltuk a Mentőállomás létesítését. Az épület önkormányzati tulajdonban van, és működtetését is mi biztosítjuk. 2 mentőkocsi és 10 fő személyzet közreműködésével látják el a szolgálatot.

A Rendőrőrsöt 1989-ben alapítottuk 4 fővel. Mára 17 fős őrs tevékenykedik 15 000 ember biztonságát szolgálva. Az őrs épülete az önkormányzat tulajdona, de az épület működtetése is feladatunk. A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat először 4 fővel 4 településre biztosított ellátást. Ma már 5 település és 6 munkatárs látja el a térségi feladatot.

Örkény Takarékszövetkezete a térség meghatározó pénzügyi vállalkozása, Kecskeméttől Felsőpakonyig valamennyi településen működtet kirendeltséget.

A Szabadidő Központban szervezik a térség kulturális életét, így többek között meghatározó a Karéj Művészeti Fesztivál, a Szabad Művészeti Szalon és kiállításai.

orkeny1

Az utóbbi évtizedben számos egyesület és civil szerveződés alakult. A sportegyesületeknek több száz tagja van, büszkék vagyunk NB/III-as felnőtt labdarúgócsapatunkra, akik az Alföld csoport őszi bajnokai. A labdarúgó-mérkőzéseken több környező település szurkolói is megjelennek.

Közterületeink ápoltak, virágosak és tiszták, az önkormányzat kezdetektől fogva közhasznú foglalkoztatottakkal közösen végzi el a feladatát. Örkény az elmúlt évtizedben látványosan fejlődött a térség kiemelkedő településévé.

orkeny2

1994-ben fogalmazódott meg célként a városi cím elnyerése, a képviselő-testület törekvése, munkája ennek a koncepciónak megfelelően folyt. Teljes körű az infrastruktúra, a leendő városi központ kialakítása is ennek szellemében történik. A képviselő-testület név szerinti szavazással döntött, ahol nagy többség értett egyet a várossá nyilvánítás kezdeményezésével. A közmeghallgatáson 173 megjelent közül 169-en egyetértettek a várossá nyilvánítás kezdeményezésével.

Az M5-ös autópálya bevonása az országos matricás hálózatba új befektetőket vonzana, számukra a terület biztosított, egy városnak megvan az esélye új vállalkozások befogadására. Jó példa erre a most készülő gokartpálya, amely a tervek szerint Európai-bajnokság lebonyolítására is alkalmas lesz.